Tagasi otsingusse
Malm, I., 2007

Lagenõmme II kruusakarjääri kaevandamistööde projekt [Bakalaureusetöö. Juhendaja: I. Valgma; kaasjuhendaja: E. Niitlaan]

Malm, I.
Aasta2007
Pealkiri tõlgitudThe design and planning of gravel mining in Lagenõmme II area
KirjastusTallinna Tehnikaülikooli mäeinstituut
Kirjastuse kohtTallinn
Tüüpdiplomitöö / bakalaureusetöö
Eesti autor
Keeleesti
Id45083

Abstrakt

AS-ile Saare EREK kuuluv Lagenõmme II kruusakarjäär asub Saare maakonnas Kihelkonna vallas Viki külas. Kuressaare – Kihelkonna maantee vahetus läheduses. Mäeeraldise pindala on 4,54 ha 
ja teenindusmaa 4,76 ha. Mäeeraldis asub Saaremma keskkõrgustiku idanõlval, kus kasulik kiht on esindatud fluviglatsiaalse tekkega veeriselise kruusa ja liivaga, ning limnoglatsiaalse ülipeeneteralise liivaga. 

Mäeeraldise piires on maapinna reljeef suhteliselt tasane, absoluutkõrgused jäävad vahemikku 43,53-47,33 m. Kattekihi moodustavad kasvukiht ja õhuke liivakiht, millest kasvukihi keskmine paksus on 0,39 m ja liivakihi 0,06 m.Pinnasevee tase on keskmiselt absoluutkõrgusel 39,3 m.  

Kaevandamine toimub aastaringselt ühes vahetuses. Aastane keskmine kaevandamise maht on 30 tuh m3. Kaevandatakse veepealset kui ka veealust varu, kasutades selleks ettevõte masinaparki kuuluvaid masinaid ja seadmeid ning renditavaid. Veepelase varu kaevandamisel kasutatakse ettevõttele kuuluvat kopplaadurit ja veealuse varu kaevandamisel kasutatakse renditavat ekskavaatorit. Samuti renditakse paljandustöödeks buldooser. Kaevise sõelumiseks kasutatakse sõelurit. Projektis käsitletud masinad ja seadmed on sobilikud mäetööde edukaks läbiviimiseks. 

Karjääri korrastamise suund on metsamaa ja veekogu. Korrastamisel planeeritakse nõlvad nõlvsusega, mis on väiksemad kui materjali püsinurk. Selleks kasutatakse eemaldatud kattekihti. Tekkiva veekogu sügavuseks saab olema vähemalt 2 m. 

KIKNATARCSARVTÜ Loodusmuuseumi geokogudEesti Loodusmuuseumi geoloogia osakond
Leheküljel leiduvad materjalid on enamasti kasutamiseks CC BY-SA litsensi alusel, kui pole teisiti määratud.
Portaal on osaks teadustaristust ning infosüsteemist SARV, majutab TalTech.
Open Book ikooni autor Icons8.