Tagasi otsingusse
Kauts, J., 2007

Nabala lubjakivimaardla hüdrogeoloogiliste tingimuste analüüs [Magistritöö. Juhendaja: K. Erg, kaasjuhendaja: M. Metsur]

Kauts, J.
Aasta2007
Pealkiri tõlgitudAnalyse of hydrogeological condition of Nabala limestone deposit
KirjastusTallinna Tehnikaülikooli mäeinstituut
Kirjastuse kohtTallinn
Tüüpmagistritöö
Eesti autor
Keeleesti
Id44795

Abstrakt

Üleriigilise tähtsusega Nabala lubjakivimaardla asub Harjumaal Saku, Kose ja Kiili vallas ning Raplamaal Kohila vallas, pindalaga 776,73 ha. Kolme äriettevõtte, OÜ Merko Kaevandused, AS Kiirkandur ja OÜ Paekivitoodete Tehas, eesmärk on hakata piirkonnas kaevandama ehituslubjakivi. Nabala lubjakivimaardla piirkonnas on viimastel aastatel tehtud detailsemaid veeuuringud ning geoloogilisi uuringuid lubjakivivarude selgitamiseks. Põhja- ja pinnasevee tasemed muutuksid siin väga tugevalt, millest tulenevalt on võtmeküsimuseks mõjud veerežiimile ja –kvaliteedile.

Kui kaevandamine peaks aset leidma, siis hävivad praegused kooslused kindlasti vähemalt karjääride maa-alal ja muutuvad nende ümbruses kuni 3,5 km ulatuses ning sellega seoses muutub oluliselt ka kogu maastikupilt. Maardla avamine jätab kuivaks lähiümbruskonna salv- ja madalad puurkaevud, maa-alused jõed ning sellest tulenevalt ka Tuhala Nõiakaevu. Kui siiski Nabala maardla  kasutuselevõtmisele alternatiive ei leita, tuleks otsida ja leida võimaluse, kuidas kaevandamist teostada nii, et loodusväärtused piirkonnas säiliksid.

Viimati muudetud: 26.4.2022
KIKNATARCSARVTÜ Loodusmuuseumi geokogudEesti Loodusmuuseumi geoloogia osakond
Leheküljel leiduvad materjalid on enamasti kasutamiseks CC BY-SA litsensi alusel, kui pole teisiti määratud.
Portaal on osaks teadustaristust ning infosüsteemist SARV, majutab TalTech.
Open Book ikooni autor Icons8.