Tagasi otsingusse
Karpin, V., 2014

Shipborne geophysical study of sediments and sea floor features near the Apollo shoal, north of Hiiumaa [Magistritöö. Juhendaja: S. Suuroja, kaasjuhendaja A. Heinsalu]

Karpin, V.
URL
Aasta2014
Pealkiri tõlgitudSetete ja merepõhja iseärasuste geofüüsikaline uuring Apollo madala piirkonnas
KirjastusTallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituut
Kirjastuse kohtTallinn
Leheküljed1-44
Tüüpmagistritöö
Eesti autor
Keelinglise
Id31155

Abstrakt

Käesoleva töö uurimisobjektiks oli valitud Hiiumaast 10 km põhjapool asuv Apollo madal, mis on tulevase meretuulepargi üheks võimalikuks asukohaks. Uurimistöös oli kasutatud Veeteede Ameti mõõdistuslaeva Jakob Prei poolt kogutud andmeid, sh. lehviksonari vee sügavuse andmeid ning chirp-tüübi madalasageduskajaloodi seismo-akustilisi põhjasetete profiile.
Töö eesmärgid:

  1. Hinnata madalsagedusliku kajaloodi kasutamisvõimalusi Veeteede Ameti hüdrograafiaosakonna praeguste töötingimuste juures.
  2. Tuvastada omapäraste omadustega akustilisi ühikuid madalsageduskajaloodi profiilides.
  3. Koostada uurimisala veesügavuse, setete paksuste ja setete leviku ning pinnavormide, kaardid.

Kokkuvõte:

1. Magistritöö käigus läbi viidud uuringute tulemused on suureks abiks Veeteede Ameti hüdrograafialiste tööde edaspidiseks planeerimiseks ja seismoakustiliste profiilide paremaks interpreteerimiseks. Vaatamata laeva suurele kiirusele (12 sõlme), on madalsageduskajaloodi andmed üldjuhul selged ja hästi interpreteeritavad. Siiski on oluline mainida, et laeva suure kiiruse tõttu madalsageduskajaloodi horisontaalne lahutusvõime märgatavalt langeb. Moonutatud peegeldused osadel profiilidel on tingitud setete ja merepõhja omadustest.

Kuigi siiamaani seismo-akustilisi profiile salvestati koos iga teise või kolmanda laeva mõõdistusprofiiliga, on edaspidi soovitatav neid salvestada koos iga hallsiga, mis tagab, ühtlasema katvuse ja pakub rohkem võimalusi profiilide korreleerimiseks faktilise materjaliga.

2. Uuritud ala seismoakustilistel profiilidel tuvastati neli erineva akustiliste omadustega kihti. Alumine settekiht (AU 1) esineb kõikidel seismoakustilistel profiilidel ja seda võib tõlgendada Weichseli jäätumise moreenina. Samasuguste seismo-akustiliste omadustega on ka Balti klindil paljanduv lubjakivi. Moreenikiht paljandub ulatuslikul alal.

Moreenikihil lasuv ja mitmel pool paljanduva homogeense settekihi (AU 2) päritolu on veel ebaselge. Selle kihi puhul võib tegemist olla nn basseinimoreeniga.

Settekihi (AU 3) puhul on tegemist Balti jääpaisjärve viirsavidega. See settekiht on jagatud veel kaheks alamkihiks, millest alumine (AU 3a) on esindatud paksemate proksimaalsete viirsavidena ja ülemine (AU 3b) distaalsete viirsavidena.

Noorim settekiht (AU 4) levib uuringuala sügavamas põhjapoolses osas ja esindab Litoriinamere ja Limneamere setteid.

3. Koostati hilis- ja pärastjääaegsete setete paksuse kaart ning kolmemõõtmelised mudelid nüüdsisaegsest ja Hilis-Pleistotseeni reljeefist. Reljeefimudel võimaldas tuvastada omalaadseid pinnavorme: ”ümberpööratud” voored, mille nüri ots asub liustiku liikumise suunas ning viimase jäätumise jäämägede kraapejäljed merepõhjas.

Abstract

High resolution 2-9 kHz chirp-type sub-bottom profiler is used in combination with 400 kHz multibeam sonar to study the marine sediments and sea floor features in the area near the Apollo shoal, north of Hiiumaa Island. Interpretation of the recorded acoustic profiles reveals four distinct acoustic units. The interpreted data is used to compile the bathymetric and geomorphological maps of studied area as well as the maps of spatial extension and thickness of sediment units. Some peculiar sea floor features are discovered during the study, including ice gouges and “reversed” drumlin-like objects.

Viimati muudetud: 12.1.2022
KIKNATARCSARVTÜ Loodusmuuseumi geokogudEesti Loodusmuuseumi geoloogia osakond
Leheküljel leiduvad materjalid on enamasti kasutamiseks CC BY-SA litsensi alusel, kui pole teisiti määratud.
Portaal on osaks teadustaristust ning infosüsteemist SARV, majutab TalTech.
Open Book ikooni autor Icons8.